- Sună acum: 0745584007
- Email: office@hirzaconsult.ro
Autorizarea funcționării firmei

Înmatricularea firmei în registrul comerțului nu dă dreptul acesteia să funcționeze atâta timp cât nu a fost autorizată. Astfel, o dată cu depunerea cerererii de înregistrare a firmei în registrul comerțului se depune și declarația tip pe propria răspundere din care să rezulte că:
- firma îndeplinește condițiile de funcționare impuse de legislația din domeniul sanitar (DSP), sanitar-veterinar (DSV), protecția mediului (ANPM – Agenția de Mediu) și protecția muncii (ITM) pentru activitățile (adică codurile CAEN) declarate în declarația tip. Mai simplu, administratorul sau asociatul indică în această declarație tip activitățile pe care firma le va desfășura și pentru care va obține toate avizele, autorizațiile, acordurile pentru a funcționa legal. Această declarație este intitulată ”Declarația Model 2” și, practic, această declarație deschide procedura autorizării funcționării firmei. Declarația Model 2 se găsește aici: hp5J31xwzvmgRQNX4sGbLG73yvhvs4MQDpr1zZH6qZ!-368044054?_nfpb=true&_pageLabel=furnizareOffline#wlp_furnizareOffline.
- firma nu desfășoară la sediul social sau la punctul de lucru nicio activitate pe o perioadă de 3 ani. Astfel, dacă administratorul sau asociatul firmei decide să nu desfășoare nicio activitate (adică niciun cod CAEN) în numele societății înființate va depune declarația de inactivitate intitulată ”Declarația Model 1”. Aceasta poate fi găsită aici: hp5J31xwzvmgRQNX4sGbLG73yvhvs4MQDpr1zZH6qZ!-368044054?_nfpb=true&_pageLabel=furnizareOffline#wlp_furnizareOffline.
În baza acestor declarații pe propria răspundere, registrul comerțului eliberează certificatele constatatoare care dovedesc că:
- a fost înregistrată declarația tip pe propria răspundere Model 2 din care rezultă că sunt îndeplinite condițiile de funcționare stabilite în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecția mediului și protecția muncii pentru activitățile/codurile CAEN declarate.
- a fost înregistrată declarația tip pe propria răspundere Model 1 din care rezultă că la sediul social sau la punctul de lucru nu se desfășoară activitate.
Mai precis, certificatele constatatoare cuprind codurile CAEN/activitățile pe care firma le va desfășura de acum înainte în conformitate cu legea. Ori, după caz, în ele se precizează că firma nu desfășoară activitate.
Pentru sediul social și pentru fiecare punct de lucru al firmei se va solicita câte un certificat constatator separat.
Copii ale declarației tip pe propria răspundere se transmit de către registrul comerțului , pe cale electronică, autorităților publice competente (DSV, DSP, Agenția de Mediu, ITM) care vor verifica, prin controale în teren, conformitatea datelor din declarație.
În cazul în care aceste autorități constată că nu sunt îndeplinite condițiile legale de funcționare, adică nu au fost obținute avizele, autorizațiile, acordurile obligatorii vor notifica acest fapt firmei în cauză și îi vor acorda un termen de remediere a neregularităților constatate. Dacă aceste nereguli nu sunt remediate în termenul acordat de autorități se va interzice desfășurarea activității firmei.
De asemenea, mai precizăm faptul că, în plus față de autorizațiile pe care le-am indicat deja, o firmă are nevoie și de avizele/autorizațiile de funcționare din punct de vedere al normelor privind prevenirea și stingerea incendiilor (PSI/ISU). Declarația pe propria răspundere nu este suficientă pentru autorizarea desfășurării activității sub acest aspect, fiind necesară întocmirea unui dosar ce se va înainta Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
Postări asemănătoare
Cine conduce o firmă?
Ce mai trebuie făcut după înființarea firmei
Articole recente

Autorizarea funcționării firmei
mai 24, 2020

Cine conduce o firmă?
mai 6, 2020
